SELAMAT DATANG KE BLOG!!!!



TINJAULAH APA YANG PATUT

Monday, April 19, 2010

MATRIK OR UPU....LU PIKIR LA SNIRI

ramai yang keliru pasal tawaran UPU dan MATRIK kan???
so stelah aku jenuh (agakla) mengesurf pelbagai web2 dan call pihak UPU dan MATRIK dan Melawat MATRIK GOPENG n sembang dgn felo disana utk info2 UPU dan MATRIK maka inila hasilannya..

1. APA BEZA MATRIKULASI dengan ASASI IPTA??
Menurut senior di SERATAS, xdela beza sangat..silibus pelajaran sama jek.. cuma MATRIK under KPM, ASASI under mana2 U.

2. MASUK ASASI IPTA CONFIRM MASUK U KAN?? (menurut pandangan segelintir kanak2 Seratas =p)
"pala hang! kalau xskor jgn mimpi la nk jejak kaki kat U" xdak cnfirm2 la! (DEMIKIAN LA LUAHAN HATI SENIOR AKU)

3. BELAJAR KAT ASASI IPTA LAGI SENANG DARI MATRIK KAN??
xdela...sama jek..kan aku ckap silibus dia hampir same so sama la...(KENA MARAH LAGIK AKU)

4. LIFESTYLE MATRIK N ASASI IPTA CAMNE??
MATRIK ==>xdela buleh kuar stiap hari tapi JUMAAT,SABTU AHAD buleh outing..XDAK BAJU UNIFORM2..PAKAI LA PAPE HANGPA NAK..
ASASI ===> boleh kuar hari2 tapi balik sebelum malm la...so kalau nak hidup bebas syokla..tapi kalau byk assignment xsiap n xskor,ak xtaula...

5.BOLEHKE BAWAK HANDPHONE KAT MATRIK AND ASASI??
Surela boleh...HEATER,IRON,TOASTER,LAPTOP,TV,PSP,camera pun boleh aih..

6. Pegi kuliah pakai JEANS boleh x??pakaian cmne yg boleh??
jeans XBOLEHLA CIK KAK...NI IPT BUKAN PASAR MALAM!!
Matrik ===> boleh pkai sluar or bju kurung tyme lecture and tutor tapi jgn sexy2 sgt la..nak free hair boleh jgn warnakan rmbut jek..
IPTA==> bergantung kat peraturan dia la..

7.ELAUN BAGIKE??
MATRIK===> RM1250 per semester so 2 semester = rm2500 (sume yg dftar dpat)
ASASI===> RM1250 per semester so samela jugak (nak tau dapt elaun ke x,semak kat web MOHE.gov.my)

8. DAFTAR MATRIK PASTU KUAR PEGI ASASI/IPTA BOLEH???
boleh tapi
kalau masuk IPTA under kerajaan --> xpayah bayar balik kat pihak matrik pape
kalau masuk IPTS (swasta) ---> kne bayar compound

9. KALAU DAH DAPAT TAWARAN MATRIK,BOLEH DAPAT LAGIKE UPU??
pastila dapat lagik..dun worry la..
tapi kalau dah daftar masuk matrik 10 mei ni then gagal dapat offer UPU,TAK boleh la buat rayuan UPU dah..

10. CARA PEMBELAJARAN MATRIK AND ASASI IPTA??
MATRIK ==> ade tutorial,kuliah dan amali...exam hanye pegang 70%,30% lagi penilaian sepanjang tahun (menurut lecturer BIO MATRIK GOPENG)
ASASI==> hampir sama..

11. LEPAS HABIS MATRIK DAN ASASI NAK KEMANA??
MATRIK ==>perlu mohon semula melalui UPU dan pilih mcm UPU ari tuh dan kalau pointer bagus,boleh pegi UNIVERSITI luar negara
ASASI==>perlu mohon semula melalui UPU dan pilih mcm UPU jugak tapi ak xpasti kelayakan asasi boleh mohon oversea atau x..(xdapat infola)

result UPU akan keluar dalm 1st week MAY (menurut kerani pihak UPU) sebelum tarikh daftar MATRIK

ini info yg aku perolehi dri pelbagai saluran..harap maklum...

kesimpulannya...um...ak rasa nampak macam lebih kurang saja la asasi dan matrik jadi terpulang kepada semua nak pilih yang mana..buat la solat istikarah minta bantuan ALLAH...ini jela info yg dapt ak bagitau...

p/s: info no 1-4 xtertakluk kepada ASASI SAINS HAYAT/FIZIKAL di PASUM sebb ASASI2 itu utk mereka2 yang skor hebat2 dlm SPM...jd lain la care belajarnye...

CREDIT TO: ANNE ATIQA

3 comments:

Aku said...

Salam...

Menarik gak r info-info yang ko bri

Ader antara info tu baru aku tau pas bce post nie

Ko dapat KMPh kan??

Insya Allah, kalau panjang umo berjumpe la kite....

fairuz said...

so,mtrik ah ni?

Anonymous said...

ok... dh ingat balik dh.. haritu dh baca..hehe...